Värmlandsmat Nyheter

2016 års evenemang

Så är ett nytt år kommet! Vi ser fram emot ett år med mycket lokalproducerad mat och kommer strax att publicera utförlig information om marknader och aktiviteter framöver.

29-30 sept – Smaka på Värmland

Helgen den 29-30 september arrangeras Värmlands största matfestival på Gustafsviks Herrgårdsområde i Kristinehamn. Lördag och söndag 10-16 är det matmarknad, bagarfest och scenprogram samt mat- och ölservering. Lördag 29 sept 17-22 är det oktoberfest med mat- och ölservering samt musikunderhållning med bandet de Nadas. Läs mer.

7000 besökare på Smaka på Värmland

Den stora matfestivalen Smaka på Värmland gick av stapeln 30 september – 1 oktober 2017. För första gången var platsen anrika och välkända Gustafsviks Herrgård som Ernst Kirschsteiger renoverade år 2016. Hela 7000 personer hittade till festivalen på dess nya plats i Kristinehamn.

Ängebäck Trädgård i tävling

Under hösten 2016 var vår medlem Ängebäck Trädgård med i en tävling som ordnades av Copa Cogeca. Bidrag från 33 länder skickades in till Bryssel och Ängebäck Trädgård kom med bland topp fem i Europa för innovationen Gourmetpotatis!

Margaret från Irland vann med sin äggproduktion och övriga delade andraplatsen. I oktober var Anna Wilén i Bryssel och höll tacktal i EU-parlamentet. Vi säger STORT grattis och ber om ursäkt för att vi inte uppmärksammat detta tidigare.

Äppelmos med vanilj

Ingredienser: 2 kg äpplen 3 dl vatten 12 dl strösocker 2 vaniljstänger 1 citron till citronvatten Gör så här: Pressa citronen och blanda citronsaften med vatten i en bunke.Detta för att äpplena ska behålla...

Äppelpaj med Calvados

Det här är förmodligen en av de godaste äppelpajerna! Självklart använder man svenska syrliga äpplen från en lokal odlare. Ingredienser: 4 st syrliga äpplen 150 gr smör 1 dl socker 1 dl mjöl 1-2 msk...

Årets första Hagadag

Årets första Hagadag blir lördagen den 23 april 10.00-15.00. Då finns ett antal av Värmlandsmats medlemma på plats och säljer lokala delikatesser. För vidare information klicka på dagen i kalendern på förstasidan.

Årsmöte på Jäverön

Vi besöker Anders och Susanne på Jäverö Gård och håller möte samtidigt som vi ser ett nytt besöksmål. Klicka på rubriken för mer information.

Björkaholm Qvarn AB

Björkaholm Qvarn Adress: Björkaholm Qvarn AB Ransbysätter 186 686 97 Lysvik Telefon: 073-829 76 96 Hemsida: http://bjorkaholmqvarn.se E-mail: nico.carita@gmail.com Produkter: Stenmald och siktad råg, vete, dinkel. Skrädmjöl Eng: Flour from rye, wheat, spelt and roasted oat. De: Vollkornmehl und...

Björkaholms Bakarstuga

Adress: Konstantin Messmer, Ransbysätter 182, 686 97 Lysvik Telefon: 0565-830 88, 076-105 70 88 Hemsida: https://vitalkost.nu/index.html E-mail: info@vitalkost.nu Produkter: Surdegsbröd Eng: Sourdough bread De: Sauerteigbrot, Vollkornspezialitäten ohne Hefezusatz Utöver min omtalade skogspizza kommer vi att erbjuda blåbärspaj och annat gott....

Björnbärschokladmousse

Här kommer ett lyxigt recept från Torfolk Gård – björnbärschokladmousse! Du behöver: 2 dl Torfolks björnbärsmarmelad 200 g mörk choklad 2 dl vispgrädde 2 st äggulor Smält chokladen i vattenbad och tillsätt äggulorna. Låt...

Björns Bigård

Adress: Björn Hjelmström, 681 95 Kristinehamn Telefon: 070-331 19 45 Hemsida med webbshop: http://www.beegott.se/ E-mail: bjorns.bigard@telia.com Produkter: Flytande smaksatt svensk honung Eng: Honey De: Honig

Black Currant stek

En variant på porterstek som fått puttra i en gryta med Torfolks Svart vinbärssaft, vitlök, peppar, enbär, timjan och en massa annat gott i nästan 3 timmar för att sedan serveras med gräddig skysås...

Brerött

Brerött – veganskt brödpålägg på rödbeta och pepparrot från Björkaholms Bakarstuga, Konstantin Messmer. Blötlägg 100 g eko-solroskärnor i någon timme. Koka 200 g tärnade ekologiska rödbetor och låt svalna. Sila av vattnet från solroskärnorna och...

Dags att baka?

Nu stundar snart picnic i den värmande vårsolen – alltså dags att baka. Bland våra recept finns några fina bröd och några goda snittar på bröd. Läs mer.

Deweys potatiscurry

Här är ett recept från Bodaholms Gård. Det finns många spännade internationella potatisrecept. Här är en trevlig indisk curry som doftar gott av kryddor. 8-10 potatisar, skalade och skurna i klyftor 1 fint hackad...

Eldrimner i Värmland

Den 7 maj arrangerade Eldrimner en Mathantverksdag på Nässundets Station i Kristinehamn. Klicka på rubriken för mer information.

En smakfull resa i Kilsbygden

När sommaren är som fagrast bjuder vi in till en härlig utflyktsdag i Kilsbygden. Du får möjlighet att ta del av det som några av bygdens företagare har att erbjuda – inom mat, design och hantverk. Klicka på rubriken för mer information.

Enbärskryddad älgstek med ginsås

Här kommer ett recept från Hygns Vilt i Kristinehamn. En fin vinterrätt som nyttjar det som vinns att tillgå vintertid. Ingredienser för 8 personer 1 ½-2 kg älgstek, innanlår eller fransyska 3 msk smör...

Finnskogslimpa

Detta rågbröd från Björkaholms Bakarstuga (Konstantin Messmer) kallas för Finnskogslimpa eftersom det är gjort på svedjeråg som har sitt ursprung i Finnskogen. Rågbröd: Sätt en surdeg kvällen innan bakning: 200 g rågmjöl fullkorn, Björkaholm Qvarn, 1...

Första sådden

Torfolk Gård har man redan första sådden i jord. Ruccola, sallat. paprika med mera. Det blir gott så småningom, när de skördas och finns i gårdsbutiken.

Glöggrecept

LUCIA-GLÖGG (recept från Torfolk Gård) 1 liter drickfärdig Rabarbersaft från Torfolk gård 2 kanelstänger 3 hela nejlikor 3 stjärnanis 1 pomeransskal Värm rabarbersaften tillsammans med glöggkryddorna. Låt dra en stund. Sila bort kryddorna efter...

God Jul och Gott Nytt År!

God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla som älskar lokalproducerat! Vi ser fram emot ett nytt år med ännu fler möjligheter att erbjuda lokalproducerade produkter.

Gourmetpotatis

Ingredienser till 4 personer: 1 kg gourmetpotatis 15-20 gram smör Flingsalt Sesamfrön Gör så här: Skölj potatisen och lägg den oskalad i en ugnsfast form. Baka potatisen i 20 minuter i 220 graders ugnsvärme....

Hallonsaft

Ingredienser: 2 kg (4 liter) Hallon Knappt 1 liter Vatten 6 dl strösocker per avrunnen liter saft Gör så här: Rensa bären något och skölj dem om det behövs. Koka upp vattnet i en...

Havrebröd med honung

30 stycken 5 dl havregryn och 2 1/2 dl grahamsmjöl 5 dl kokande vatten 5 dl rumsvarm lättmjölk 2 tsk salt 50 gr jäst 1 dl honung 1 dl grahamsmjöl 15 dl vetemjöl (ca...

Hitta mathantverkare

Eldrimner har en matapp som hjälper dig att hitta mathantverkare i Värmland och hela Sverige. Läs mer på Eldrimners hemsida.

Höstpaj med rotfrukter

En mycket smakrik paj som blir ännu godare med rotfrukter från din lokala odlare! Ingredienser pajdeg: 3 dl mjöl 125 gr smör 2-3 msk kallt vatten Ingredienser fyllning: 1 stor morot 2 palsternackor 2...

Januari månad

Då har ett nytt år börjat och många producenter har lite välförtjänt ledighet efter en hektisk tid i jul. Var noga med att kontrollera öppettider inför inköp. REKO-ring i Karlstad fortsätter och är ett ypperligt alternativ att handla lokalproducerat på ett smidigt sätt. REKO-ring i Karlskoga har uppehåll i januari och startar igen i februari.

Jordgubbens dag 1 juli

Den 1 juli är det jordgubbens dag på Ängebäcks trädgård.

Auktion med Forshaga missionsförsamling. kl. 10-15. Visning från kl. 9.00. Delar av ett dödsbo säljes och en hel mängd vackra möbler. Titta på bilderna på www.forshagamk.se

LLs Rörservice visar ett minireningsverk “Biovac”

Ponnyridning med Dumle och Helena Fhager. Välkommen!

Jordgubbssylt

Ingredienser: 4 liter jordgubbar 2 liter strösocker 1 citron (skal och saft) Gör så här: Rensa bären och skölj dem om det behövs. Pressa citronen och riv citronskalet. Blanda bär citron (saft och skal)...

Jordgubbssylt med vanilj

Ingredienser: 4 liter jordgubbar 2 liter strösocker 1 citron (skal och saft) 2 färska vaniljstänger Gör så här: Rensa bären och skölj dem om det behövs. Pressa citronen och riv citronskalet. Dela vaniljstängerna på...

Julaskar med praliner

Nu finns julaskar med handgjorda praliner med julsmaker hos Naturpralinen! Askarna innehåller en “mix” med bl,a julsmaker som glögg, pepparkaka, saffransmarsipan, trippelnougat, apelsin och snöboll samt våra storsäljare och klassiker. Askarna kan köpas i deras webbshop, eller i deras butik och hos några av återförsäljare. Mer information.

Julmarknad på Grön Ko i Värmlandsbro

Värmlandsmats medlem Grön Ko Café & Saluhall i Värmlandsbro arrangerar julmarknad lördag 28/11 kl.11.00-18.00! Här finns lokalproducerad mat och dryck, lokalt hantverk och annat som hör julen till. Klicka på rubriken för mer information.

Julmarknad på Hagatorget i Karlstad

Lördag den 12 december 11.00-16.00 är det julmarknad på Hagatorget i Karlstad – ett samarbete mellan Värmlandsmat och HagaNätverk. Klicka på rubriken för mer information.

Julmarknader i Värmland

Nu är det julmarknadstider! Under rubriken kalender finner du alla julmarknader i Värmland som också har lokalproducerad mat och där någon eller några av våra medlemmar finns med.

Kallrökt skinka med Nästo

Ingredienser: 1-2 paket Hemgårdens Kallröka Snickarskinka NÄSTO 1 bit ca 120 gr = 2.5 dl Lagrad Getost från Finnskogens ost 1 liter färska Brännässlor av topp eller späda skott 2 klyftor vitlök, gärna färsk...

Karlstad kommun upphandlar lokalproducerat

Nu är det klart att Karlstad kommun valt Kils Slakteri för hängmörat kött och Greeks Handelsträdgård för skalad potatis, grönsaker och rotfrukter vid årets upphandling. Klicka på rubriken för mer information.

Knäcke med bockhornsklöverost och rabarberchutney

Detta recept fick 1:a pris i Årets gôttegris 2012. Ingredienser: Tunt knäcke, gärna fröknäcke Bockhornsklöverost från Lakene Ostgård Rabarberchutney Färsk rosmarin Rabarberchutney 500 gram rabarber 1 röd lök 1 vitlöksklyfta 1 chilifrukt (utan kärnor...

Knäcke med lammleverpastej och rödlöksmarmelad

Tunt knäcke, gärna fröknäcke, delat i 4 bitar Lammleverpastej från Fryksdalens Fårfarm, Kokta kalla morötter i ¼ stavar och salladsblad Rödlöksmarmelad  1 flaska Lingon 100%,  1 Kg rödlök  ¾ dl socker Skala och finhacka...

Köttfärspaj

En god paj med köttfärsfyllning. Självklart väljer du lokalproducerad färs från en producent nära dig! 4-6 portioner Ingredienser – pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 gr smör 3 msk kallt vatten Ingredienser – fyllning: 500...

Lammfärsbullar

Här kommer ett recept från Lindås Lamm. Lammfärsbullar: Blanda färsen med basilika, rosmarin, oregano + vitlök, rödlök, fetaost, svarta oliver, rivet citronskal samt soltorkade tomater. Stek små bullar. Har det svårt att hänga ihop...

Lammlägg

Här kommer ett recept från Lindås Lamm. Lägg: Massera in massor av kryddor (salvia, dragon m.fl.), på våren libbsticka, vitlök, salt och svartpeppar, en skvätt vitt vin. In i ugnen 100 grader över natten....

Lammstek av lår eller bog

Här kommer ett recept från Lindås Lamm: Stek av lår eller bog alternativt sadel: Het panna vänd runt så att det blir en yta. Krydda med salt och peppar, rosmarin, rivet citronskal. Blanda olivolja...