Prins Carls äppelkaka

Recept från Gudrun Olssons Bigård.

Sätt ugn på 175 grader

  • 1 ägg
  • 60 g smör
  • 1 dl socker
  • ½ dl honung smält och låt den svalna något
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk  kallt vatten
  • 4-5 syrliga äpplen skalade och skurna i tunna klyftor
  • 3 msk socker

Vispa ägg, socker och honung något. Tillsätt det smälta smöret. Blanda mjöl o bakpulver och tillsätt omväxlande med vattnet.

Häll smeten i en liten smord och bröad stekpanna eller sockerkaksform. Stick sedan ner äppelklyftorna i smeten i ett vackert mönster. Strö över socker och ev. kanel.

Grädda ca 25 min i 175 graders ugnsvärme.

För att få den vackra sidan upp får man vända den färdiga kakan två gånger.