Skrädmjölsplättar med fläskspett och lingoncremefraiche

plattarliten

Ingredienser (15st):
1 tsk färsk jäst
1 msk ljus sirap
1,5 dl mjölk
2 msk svenskt smör
4 msk skrädmjöl
4 msk vetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt (gärna örtsalt)
lite svartpeppar och några stänk chilipulver.

Fläskspett:
En hel bit rimmat sidfläsk, 200g
Färskt bogfläsk eller fläskkarre´, 200g

Tillbehör:
Créme fraiche
Rårörd lingonsylt
(grillspett)

Börja med plättsmeten. Smula jästen i en bunke och rör ut den med sirapen.
Smält smöret, tillsätt mjölken och häll sedan detta i bunken.
Tillsätt mjölsorterna, äggulan och kryddor. Rör slätt. Låt smeten jäsa i en timme.

Gör spetten: Sätt ugnen på 200 grader. Tag bort svål och fettkanten från fläskbiten
Skär sidfläsket i stora tärningar och även det färska köttet. Stek fläsket runt om i
plättlaggen. Tag upp och låt svalna. Gör likadant med köttkuberna.
Varva köttsorterna på grillspett. Lägg dem på en plåt och stek dem ca 20 min i ugnen.

Vispa äggvitan fluffig och rör ner i plättsmeten.
Stek plättarna i smör och stekflottet på båda sidorna.
Lägg upp på assietter med spetten och créme fraiche toppad med lingonsylt.

Anita Nyqvist  0706142294