Värmlandskorv

Det här behöver man till c:a 10 meter:

  • 2 kg fläskfärs
  • 2 kg nötfärs
  • 600 gram malet späck (beställ i köttdisken)
  • 600 gram lök
  • 5 kg rå potatis
  • 8 msk salt
  • 4-6 tsk grovmalen svartpeppar
  • c:a 10 meter krokfjälster

Gör så här:
Skala potatis och lök och skär i klyftor. Mal potatis och lök i köttkvarn. Blanda med färsen samt det malda späcket och arbeta i kryddorna.

Stek ett prov och smaksätt väl.

Provet ska smaka nästan lite för salt! Saltet sugs sedan upp av potatisen i korven. Stoppa massan i väl urvattnade krokfjälster. Korven ska stoppas löst i fjälstern.

Bind om till lagom stora korvar och frys genast in dem. Torka av korvarna innan de fryses! När korvarna ska tillagas lägger man dem i en rymlig kastrull. Häll på så mycket vatten att det täcker och sjud långsamt c:a 30 minuter. Vill man kan man låta ett lagerblad och några hela kryddpepparkorn sjuda med i spadet.

Servera med kokt potatis eller potatismos och svensk senap. Gröna ärter är gott och vackert till.

Recept från Gunborg Hedin.