Rotfruktsbiffar med gulbetschutney

Här kommer ett vinnande recept från Greeks Handelsträdgård. De var med i TV4-programmet “Sveriges skönaste gårdar” år 2014 och vann sin del med detta recept.

Pankopanerade rotfruktsbiffar med en chutney gjord på gulbetor och äpple. Gott och nyttigt.

Du behöver
Gulbetschutney
2 schalottenlökar
2 gröna chilis
2 stora gulbetor
1 äpple
1 msk honung
0,5 dl äppelcidervinäger
1 dl äppelmust
25 russin
matolja
Rotfruktsbiffar
100 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
100 g potatis
150 g kålrot
1 schalottenlök
3 kvistar kruspersilja
2 ägg
1 klyfta vitlök
salt
mjöl, ägg och panko till panering
Till servering
2 små polkabetor
50 g babyspenat
rapsolja
citron
salt

Gör så här
Gulbetschutney
Hacka lök och chili fint, smält i kastrull med olja på svag värme.
Skala och skär ner gulbetorna i mindre bitar, riv äpplet på grova rivjärnet tillsätt äpplet och gulbetor i kastrullen. Tillsätt vinäger, äppelmust, russin och honung och låt sjuda till gulbetorna är mjuka och vätskan fått en simmig konsistens. (Om gulbetorna fortfarande är hårda, späd med mera must)
Rotfruktsbiffar
Riva alla rotfrukter på grova rivjärnet och pressa ur vätskan.
Hacka lök, riv vitlök fint och blanda med rotfrukterna.
Blanda i ägg, salt och hackad kruspersilja.
Forma till 4st jämnstora biffar, vänd först i mjöl, sen ägg och sist panko
Stek biffarna gyllenbruna i matfett.
Till servering
Skala och hyvla polkabetor tunt på mandolin, lägg i isvatten.
Skölj spenat i kallt vatten.
Placera biffen mitt på tallriken, lägg en klicka gulbetschutney ovanpå.
Vänd runt spenat och de hyvlade polkabetorna med olja, salt och citronsaft. Lägg ovanpå chutneyn, toppa med kallpressad rapsolja och nymald svartpeppar.