Kallrökt skinka med Nästo

nastoliten

Ingredienser:
1-2 paket Hemgårdens Kallröka Snickarskinka

NÄSTO
1 bit ca 120 gr = 2.5 dl Lagrad Getost från Finnskogens ost
1 liter färska Brännässlor av topp eller späda skott
2 klyftor vitlök, gärna färsk
100 gr Rostade solroskärnor från Saltåkvarn
8 st soltorkade tomater utan olja.
1 dl Zeta olivolja extra vergine ecologigo
5 gr Färska Basilika blad från örtikultur i Brunnskog
2 krm salt, ½ krm cayennepeppar, 1 krm malen vitpeppar
½ påse små ruccolablad

Skölj Brännässlorna noga och lägg sen i en kastrull med vatten och salt + ½ msk grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca 5-7 min. Häll av vattnet sen och låt ånga av i durkslaget tills det kallnat.

Ta fram en mixer till arbetet. Pressa vitlöksklyftorna ner i mixerskålen och blanda sedan ner solroskärnorna, soltorkade tomaterna och riv Getosten på grova sidan av rivjärnet och lägg det också i mixerskålen. Repa basilika bladen och lägg dem hela i skålen, tillsätt kryddorna. Tillsätt Brännässlorna och mixa så kärnorna går sönder ordentligt. Droppa i oljan långsamt under tiden mixern körs.
Smaka sen av om det behövs mera kryddor.

Lägg sen upp den Kallrökta Snickarskinkan på ett skärbräda och bred med kniv på 1 msk med Nästo och ta 2-3 små ruccola blad som läggs åt olika håll ovan på Näston. Rulla ihop till rullar och platta till lite så de står upp på fatet med kortsidan upp. Gör så många som du tror går åt. Näston sparas i en tätslutande burk i kylskåpet ca 1 vecka.

Receptet gjort av: Åse Andersson, Södra Rådom 412, 660 60  Molkom
0553-12081 eller 0735-562156