Jordgubbspaj med vanilj och mandelmassa

Ett recept från Ängebäck Trädgård. En verklig njutning och enkel att tillreda!

Ingredienser pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 150 gr smör
  • 2 m sk kallt vatten

Ingredienser fyllning:

  • 100 gr mandelmassa
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 msk vaniljsocker
  • 8 dl skivade jordgubbar (lokala såklart!)
  • 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

  • Hacka ihop mjöl, socker, och smör till en smulig massa. Blanda i vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en stor form (ca 28 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 graders värme i 10 minuter. Låt svalna.
  • Riv mandelmassan. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa i creme fraiche, vaniljsocker och mandelmassa.
  • Fyll pajskalet med krämen. Lägg på jordgubbarna och strö över mandelspån.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 miuter. Fyllningen ska fortfarande vara lie lös och krämig.
  • Låt pajen svalna så stelnar den lite. Servera med grädde, vaniljvisp eller glass.