Värmlandsmat Nyheter

Laxröra med hjortronkräm

Här kommer ett recept från Gustavalax. Laxröra med hjortronkräm 200 gram finskuren rökt lax. Varm- eller kallrökt passar lika bra. 1 burk creme fraiche 1 msk hackad gul lök Dill Peppar Salt Hjortron creme...

Lingonsylt med kanel

Ingredienser:  2 liter lingon 2 dl vatten 8 dl strösocker 3 kanelstänger eventuellt några hela kryddnejlikor Några kanelstänger i koket ger en god fyllighet åt lingonsylten. Gör så här: Rensa och skölj bären. Blanda...

Lisas goda gratäng, allt-i-ett

Här kommer ett recept från Bodaholms Gård. 4 portioner 1 kg mjölig potatis (12-14 st) ex King Edward eller Ovatio 2 stora lökar 3 tomater 400 g köttfärs 3 dl grädde 3 vitlöksklyftor Stek...

Lokalproducerat till jul

Nu är det dags att handla mat till julen och det finns både marknader och REKO-ring att handla på! I kalendern ser du vilka datum som gäller. Dessutom har några av våra producenter Webb-butiker – t ex Naturpralinen.

Många gårdsbutiker öppna under sommaren

Det finns över 20 olika gårdsbutiker bland Värmlandsmats medlemmar. Under sommaren har alla butikerna öppet och välkomnar besökare. För mer information klicka på rubriken ovan – eller välj Gårdsbutiker i menyn.

Marinad till grillning

Här kommer ett tips från Lindås Lamm. God marinad till stek, kotletter, entrecoteskivor mm: blanda riven ingefära och vitlök med koncentrerad saft (fläder, svartvinbär, apelsin – kanske från medlem Torfolk Gård) och soja.

Mathantverksdag 7 maj 2015

Den 7 maj arrangerar Eldrimner en mathantverksdag på Nässundets Station i Kristinehamn och startar en kampanj för att söka gamla matförädlingsmetoder i hela landet. Klicka på rubriken för mer information.

Matmarknader 2016

Årets matmarknader där medlemmar från Värmlandsmat deltar ser du i kalendern till vänster på förstasidan. Dessvärre har det smugit sig in ett fel i tidningen Turist i Värmland där det står om bondemarknader på Stora torget i Karlstad. Detta gäller tyvärr inte för 2016. Men många andra marknader arrangeras på andra ställen i Värmland – varmt välkommen till någon av dem!

Matresa med skördetema 13 september

Den 13 september arrangeras en matresa i Norra Kristinehamn. Färden går bl a till Ölme Prästgård Gästgiveri, Greeks Handelsträdgård och Enkullens gård. Klicka på rubriken för mer information.

Matverk 2018

Man kan tävla själv, men ett lagarbete ger bonus.
Produkten får finnas på marknaden från 1 januari 2017.
Råvaran skall vara producerad i landskapet du tävlar för.

.

Matverkets Värmlandsfinal avgjord

Det blir lemonad med aronia som går till riksfinal. Andra pris fick vår medlem Solbergets Bagarstuga för sitt Bryggarbröd och tredje pris gick till ytterligare en medlem – Lakene Ostgård för sin Pepperdew-ost!

Morotsdipp

En dipp som passar både till råa grönsaker och på ostbrickan. Receptet är från vår medlem Torfolk Gård. Mixa lika delar hjortronsylt (från din lokala producent) och färskost (typ philadelphiasost). Smaka av med chilipeppar....

Morotspaj med parmesan

Härlig smakkombination med parmesan och morötter stekta i olivolja! Receptet kommer från vår medlem Torfolk Gård. Ingredienser: 800 gr morätter 2 msk olivolja 2 dl creme fraiche salt och peppar pajdeg: 2 dl vetemjöl,...

Morotssoppa med körvel

Härligt mustig morotssoppa som värmer gott! Ingredienser 3 stora morötter (helst lokalodlade såklart) 1 gul lök (helst lokalodlad) 1 tsk strösocker 6 dl grönsaksbuljong 2 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl mjölk (lokalproducerad...

Naturum

Naturum Treffenbergsv 6. 652 29 KARLSTAD Telefon: 054-29 69 87 “En uppskattad verksamhet i samklang med naturen och med tydlig värmländsk profil. Genom att bjuda sina gäster på goda värmländska produkter i all sin...

Ny styrelse

Föreningen Värmlandsmat har ny styrelse. Elsa Lund-Magnussen är ny ordförande. Läs mer.

Ostkaka

Ingredienser: 5 liter mjölk 5 strukna msk vetemjöl 1 msk löpe 4 ägg 5 dl skummad grädde av mjölken Socker och mandel efter smak Gör så här: Värm mjölken till 37 grader. Rör ut vetemjölet...

Pastasås med kräftstjärtar

Ingredienser till 2-3 pers 1 pkt frysta kräftstjärtar utan skal 2 msk finhackad lök 2 msk smör 1 krossad vitlöksklyfta 1 tsk curry 1 msk vetemjöl 1 dl vitt vin 1 dl vatten +...

Plättar med zucchini

Lättlagade gröna plättar med mycket smak! Använd helst zucchini från en lokal producent. Ingredienser till ca 12 plättar: 350 gr zucchini 3 salladslökar eller 1 gul lök 150 gr fetaost 1 dl vetemjöl 3...

Potatiskaka med timjan och oliver

Här kommer ett recept från Ängebäck trädgård. 4 personer 8 potatisar av medelstor karaktär salt och kryddor, timjan svarta oliver urkärnade 3 ägg 2 dl creme fraiche 1 dl riven ost Sätt ugnen på...

Potatiskakor med ost

Här kommer ett recept från Torfolk Gård. Potatiskakorna gör sig precis lika bra som en spännande vegetarisk rätt när de serveras tillsammans med vår goda Delikatess Lingonsylt med Balsamico och en god råkostsallad, som...

Prins Carls äppelkaka

Recept från Gudrun Olssons Bigård. Sätt ugn på 175 grader 1 ägg 60 g smör 1 dl socker ½ dl honung smält och låt den svalna något 1 ¾ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver...

Rödkålsröra

Detta är ett recept från vår medlem Torfolk Gård och passar bra som dipp eller att servera till en kötträtt. Ingredienser: 1/4 rödkålshuvud 1 syrligt äpple 2 dl creme fraiche pepparrot Riv rödkålshuvudet och...

Rostade jordärtskockor

Underbart tillbehör till en smakrik kötträtt. Receptet kommer från vår medlem Torfolk Gård. Gör så här: Förväll jordärtskockorna. Låt svalna och skala dem. Dela dem i kvartar. Stek dem i olivolja tills de blir...

Rotfruktsbiffar med gulbetschutney

Här kommer ett vinnande recept från Greeks Handelsträdgård. De var med i TV4-programmet “Sveriges skönaste gårdar” år 2014 och vann sin del med detta recept. Pankopanerade rotfruktsbiffar med en chutney gjord på gulbetor och...

Saluhall i Kristinehamn

Matmarknaden i Kristinehamn fortsätter att utvecklas. Från och med den 26 mars kommer det att finnas en saluhalls-tjänst där produkter från producenter som inte har möjlighet att delta personligen kommer att säljas.

Sås till vilt

Detta recept kommer från medlem Hygns Vilt. Enbärssås ¾ dl ljus fransk senap 1 ½ dl svensk senap 2 äggulor ½ dl matolja 3 msk socker 2 ½ msk krossade enbär 2 msk smält...

Skrädmjölsdrömmar

Ingredienser: 160 gram margarin 160 gram socker 140 gram skrädmjöl 120 gram vetemjöl 1 1/2 -2 tsk hjorthornssalt 2 tsk vaniljsocker Gör så här: Blanda alla ingredienser på bakbordet. Rulla till drömmar, grädda ca...

Smaka på Värmland 26-27 sept

Smaka på Värmland är en årligt återkommande värmländsk matfestival. I år hålls den lördag 26 september till söndag 27 september. Över 80 utställare och försäljare samlas på en plats – många av dessa är medlemmar i Värmlandsmat. Klicka på rubriken för mer information.

Smaka på-konceptet sprider sig

Konceptet att “smaka på” sprider sig! Det började med Smaka på Värmland – som årligen arrangerar en matfestival där många av våra medlemmar finns med. Men nu finns även kooperativet Säfflesmaker samt grupperingen Smaka på Kristinehamn! Båda konstellationerna arbetar för att främja lokalproducerad produktion av mat och dryck på respektive ort.

 

Sommarfest på Torfolk Gård 9 juli

På torsdag den 9 juli är det dags för årets sommarfest. Som vanligt blir det många olika aktiviteter. En hel del för barn. Lite föredrag och naturligtvis mat. Loppis och andra marknadsstånd. Klicka på rubriken för mer information.

Stödmedlem – privatpersoner

Värmlandsmat är en ideell förening som främjar småskalig livsmedelsproduktion i Värmland. Föreningen har drygt 40 producenter som medlemmar. Vi står bakom en hållbar samhällsutveckling, och vill vara aktiva i att verka för att livsmedel produceras...

Stödmedlem – privatpersoner

Privatpersoner kan bli stödmedlemmar och på så sätt bidra till fortsatt stöd till småskalig produktion i Värmland. Avgiften för stödmedlemmar är 100 SEK per år och sätts in på Plusgiro 209530-5. Ange namn och mail-adress.

Svampbiffar

Ingredienser: 3 dl färsk rensad förkokt blandsvamp (Karljohansvamp eller gärna avkokta riskor) 1 liten hackad gul lök (eller röd) 1 stor finriven morot 1/2 dl finhackad dill 1/2 dl vetemjöl 2 ägg salt och...

Svartrötter i senapsvinegrätt

Fattigmanssparris är en underbar förrätt! Det här receptet kommer från vår medlem Torfolk Gård. Ingredienser: 4-5 svartrötter (lokalt odlade såklart!) 1/2 citron 1 tsk grov senap (kanske finns en lokal senapsproducent nära dig?) 1...

Syrligt nötkött möter Vänerlöjrom i munsbit

Detta recept vann 2:a pris i Årets gôttegris 2013. Juryns motivering: Handvänligt för gästen presenteras smaker där de värmländska ängarna och sjöarna möts. I denna lilla rätt finns ett nytänk som identifierar mångfalden av...

Tävling

Är du Skandinaviens nya matentreprenör? Tävlingen pågår fram till 30 april 2015. Klicka på rubriken för mer information.

Torfolk Gård öppnar butiken igen

Torsdag 14 januari öppnar gårdsbutiken på Torfolk Gård efter helgerna. Öppet torsdag 15-18, fredag 15-18 och lördag 12-15. Varje torsdag får de färskt bröd från Höjebagarn.

Värmlandsbôll med hackkorv och Bonnwasabi

Ingredienser till Värmlandsbôll, ca 30 st 2 kg oskalad vinterpotatis, ex Asterix, 1 rödlök, 2 klyftor vitlök, 100g Lakene Naturell från Lakene ostgård, Färsk oregano, 1 kruka, Salt, Svartpeppar, Värmländsk Rapsolja. Hackkorv, skivor ca...

Värmlandskorv

Det här behöver man till c:a 10 meter: 2 kg fläskfärs 2 kg nötfärs 600 gram malet späck (beställ i köttdisken) 600 gram lök 5 kg rå potatis 8 msk salt 4-6 tsk grovmalen svartpeppar c:a...

Vin & deli 2016

19-20 februari fanns flera medlemmar från Värmlandsmat med på Vin & Deli mässan i Karlstad. Totalt kom 5600 besökare under två dagar!

Vin- och Deli

Fryksdalens Fårfarm, Lillängens Gårdsmejeri och Westgård är med bland 71 utställare. Mässan hålls i Karlstad den 13-14 februari 2015.